nu-i aşa că te preocupă imaginea?

Comunicate

14 Iunie - Ziua mondiala a donatorului de sange

Romania organizeaza, pentru prima data, evenimente pentru marcarea acestei zile.

Romania a sarbatorit Luni 14 Iunie Ziua Donatorului Benevol de Sange.

 

Este prima data cand tara noastra se alatura acestei sarbatori la nivel mondial printr-o serie de evenimente organizate in cadrul „Campaniei pentru promovarea donarii voluntare si neremunerate de sange in randul tinerilor din Romania,” campanie desfasurata in parteneriat de catre Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS) si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) in cadrul unui proiect finantat de Fondul Global de Lupta impotriva HIV/AIDS, Malaria si TB (GFATM) prin intermediul Ministerului Sanatatii . Acest proiect se desfasoara in perioada martie 2004 – iunie 2005, scopul sau fiind de a creste nivelul de constientizare a populatiei tinere in privinta donarii de sange, precum si de a motiva si fideliza tinerii sa participe la donarea voluntara si neremunerata de sange. Studiile arata ca populatia nu este constienta de nevoia acuta de sange si nu exista o educatie adecvata in acest sens.

 

In Bucuresti, evenimentul va fi marcat printr-un concert care va avea loc in Parcul Tei, pe 14 iunie, la ora 19:00 la care sunt invitate urmatoarele trupe: Sport Sangeros, AB4 si Vita de Vie, precum si printr-o expozitie de desene pe tema donarii, realizate de copiii liceului Tonitza din Bucuresti.  Lucrarile vor fi expuse in data de 14 iunie in holul Centrului de Transfuzie din strada Constantin Caracas nr 2-8.  La ambele evenimente intrarea este libera.

 

„Nu am ales intamplator aceste trupe: titulatura lor are legatura cu campania noastra, iar umorul este o cale sigura  de a-ti apropia oamenii. Motivul serios insa este ca tinta principala in aceasta campanie este tineretul. Studiile noastre arata ca ei sunt cei mai receptivi la mesajul nostru in ceea ce priveste importanta donarii de sange” – declara Aimee Bugner, presedinta Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange din Romania.

 

Ziua de 14 Iunie a fost declarata Ziua Mondiala a Donatorului de Sange deoarece, la aceasta data, s-a nascut Karl Landsteiner, castigatorul premiului Nobel pentru descoperirea sistemului grupelor de sange ABO.

 

Sloganul international sub care se desfasoara aceasta manifestare este: „Sangele, un dar pentru viata”, in  intreaga lume fiind organizate concerte, conferinte, expozitii care sa marcheze aceasta zi.

 

In lume se doneaza anual 80 de milioane de unitati de sange, din care 38% in tarile in curs de dezvoltare in care traieste 82% din populatia lumii. In Romania, in confomitate cu datele Institutului National de Hematologie Transfuzionala in anul 2003 s-au donat 346.023 unitati de sange care reprezinta jumatate din solicitarile de sange primite din partea spitalelor.

 

Sarbatoarea este dedicata donatorilor fideli din intreaga lume si din Romania si isi propune sa sensibilizeze si restul populatiei asupra necesitatii donarii.

Persoane de contact:

Psiholog Aimee Bugner, Fundatia  Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS) – Tel: 212.81.26/int.261

Dr. Ioana Daramus,Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) – Tel: 212.07.32/33

Data publicării: 15 Iunie 2004 | 13:06
tipăreşterecomandă

Citeşte:


Copyright © 2004 Imagoo. Toate drepturile rezervate.

Powered by Avandor Content Server