Antrenati in câmpul muncii si retrimisi la joaca de FIFA

Actiune de PR cu reale beneficii umanitare, FIFA a sponsorizat un program de transformare in fotbalisti amatori a micilor pakistanezi care anterior dezvaluirii acestui fapt lucrau din greu la producerea manuala a mingilor cu care joaca starurile internationale sau municipale.

Putini dintre tifosii care au baut bere in timpul CM din Germania ar fi avut chef sa stie cine si in conditii a produs zglobia minge de pe teren. Ca si impovaratoarea datorie a tarilor, astfel, perpetuu sarace sau ca traficul de persoane de larg consum, povestea copiiilor asiatici folositi la grele munci fizice pentru crearea de plusvaloare occidentala apare cu oarece periodicitate in mass media globale. Dar trece mai mult ca si neobservata, acoperita de noianul de noninformatii sau de informatii parazite despre indecent de bogate staruri de doi bani.

Cel mai mare producator de mingi de fotbal realizatemanual are sediul in localitatea Silakot din provincia pakistaneza Punjabi. Pâna acum opt ani, multi dintre angajatii lui erau copii care isi intretineau o parte a familiei.

In câtiva ani, micii pakistanezi deveneau artizani foarte productivi, dar si epave fizice. Munca pe brânci in semiobscuritate le afecta muschii, oasele si ochii.

Imediat dupa competitia futbolistica mondiala din 1998 din Franta, au inceput sa apara imagini cu micuti pakistanezi lucrând la mingi care purtau deja emblema FIFA – ceea ce a obligat la un raspuns international al organizatiei, ca si al marilor branduri sportive.

Asa s-a descoperit ca in industria pakistaneza a mingilor de fotbal lucrau circa 7.000 de copii. Pâna la recentul CM, fenomenul este raportat ca eradicat in Pakistan. Guvernul de la Islamabad si FIFA au angajat Organizatia Internationala a Muncii sa reformeze sistemul de manufactura de la Sialkot, care furnizeaza 75% dintre mingile fotbalului mondial.

In prezent, mingile manufacturate in Punjab nu mai sunt produse in familii, de catre angajatori care inchideau ochii la vârsta lucratorilor, ci in ateliere supravegheate de monitori independenti.

Ca sa raspunda aceleiasi nevoi financiare pentru care copiii erau pusi la munca, OIM a lansat in regiune o schema de micro-credite prin care familiile locului pot cumpara vite si incropi o mica afacere – transmite BBC. Se incearca astfel evitarea angajarii copiiilor retrasi din industria sportiva in cea a instrumentelor medicale – la fel de periculoasa, dar mai putin vizibila international. In acelasi scop, OIM a ridicat scoli speciale, cu program intensiv – anterior, copiii din Sialkot nu aveau la ce scoala merge nici daca paritii i-ar fi lasat.

Paradoxal, chiar si producatorii mingiilor au câstigat de pe urma disparitiei micilor muncitori prost platiti: s-a redus numarul produselor defecte

Finala planului umanitar al FIFA este un program prin care fostii copii-lucratori devin copii-jucatori – evident, de fotbal.

De unde aflam ca shoppingul etic-constient este o solutie la multe dintre tarele comertului mondializat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *